Actuele prijsvergelijking en gedetailleerde review

dr. Draadloos logo
Overzicht

Sennheiser Momentum True Wireless review

De Sennheiser Momentum True Wireless draadloze oordopjes blazen de concurrentie weg op het gebied van geluidskwaliteit. Sennheiser weet koptelefoonkwaliteit geluid te krijgen in een kleine oordopjes met een gebalanceerde bass en warme neutrale vocals. Maar de gebruikservaring van deze oordopjes zijn niet perfect met ingewikkelde besturing en soms frustrerende connectiviteit problemen.

De Momentum True Wireless zijn de eerste werkelijk draadloze oordopjes van Sennheiser en sinds december 2018 verkrijgbaar. Dit maakt Sennheiser relatief laat op de markt van draadloze oordopjes maar heeft ze wel de tijd gegeven om een product te ontwikkelen wat kan meeconcurreren met de top van de markt.

De Sennheiser Momentum True Wireless is voorzien van alle snufjes die je verwacht van een set draadloze oordopjes. Een case om de oordopjes in te bewaren en op te laden, touch bediening voor het bedienen van muziek of het beantwoorden van telefoontjes. Verder heeft Sennheiser een iOS en Android app ontwikkelt om de batterijstatus te controleren en de luisterervaring te personaliseren.

Sennheiser momentum op tafel met case
Design

Design

De Momentum's hebben ondanks de plastic behuizing een luxe uitstraling mede dankzij de glimmende metalen uiteindes welke zijn versierd met Sennheiser logo. De oordoppen zelf zijn relatief groot en vullen het oor volledig. Dit heeft het grote voordeel dat dit uitstekend werkt als geluidsisolatie. De Momentum True Wireless blokkeren hierdoor meer geluid dan vergelijkbare oordoppen met actieve noise cancelling en zitten comfortabel en stabiel in het oor.

De oordoppen worden geleverd met drie paar silicone oordopjes van klein tot groot, een USB-A naar C kabel en de oplaadcase. De oplaadcase heeft een zacht grijze stof uiterlijk en is simpel, maar opvallend en origineel. De oordoppen klikken met een magneet vast in de case en met een druk op de knop kan de batterijstatus gecontroleerd worden: groen bij meer dan 50% batterij, geel bij minder dan 50% en rood wanneer de batterij leeg is.

Ingewikkelde besturing

Besturing gaat volledig via touchbediening. Om muziek te pauzeren druk je 1x op het linkeroor, 2x voor track forward, 3x voor track backwards. Het rechteroor heeft andere besturing; 1x om binnenkomend gesprekken aan te nemen of om je voice assistant op te roepen (Siri, Google Assistant, Cortana) en 2x om een binnenkomend gesprek te weigeren of te switchen naar de Transparent Hearing luistermodus . Volume verhogen kan door het linkeroor ingedrukt te houden en verlagen door het rechteroor ingedrukt te houden.

Dit is een behoorlijk complex en niet echt intuïtief werkwijze. Na enig oefen went dit systeem voor de basis besturingen maar tenzij je vaak gebeld wordt zal je vergeten hoe je een binnenkomend gesprek moet weigeren en is het makkelijker om je telefoon uit je zak te halen. Verder blijft het oncomfortabel om 3x te moeten drukken op een apparaat - wat diep in je oor zit - om een naar een vorig nummer te gaan. Een swipe besturing of zelfs aanvullende knoppen zouden dit probleem verhelpen.

Helaas is het ook niet mogelijk om deze besturing aan te passen via de Sennheiser’s Smart Control App (Android en iOS). Wel kan je met de app individuele batterijpercentages bekijken en bevat deze een indrukwekkende equalizer om het het geluidsprofiel aan te passen.

Transparent hearing

De zeer effectieve geluidsisolatie van de Sennheiser is niet altijd even gewenst. Hierdoor kan het handig zijn om de Transparent Hearing functie aan te zetten welke meer omgevingsgeluiden doorlaat. Verder kan je ook 1 van de oordoppen uit je oor halen om automatisch de muziek te pauzeren.

Sennheiser Momentum in oor man
Batterij

Vier uur batterijduur

De Momentum True Wireless hebben een batterijduur van ongeveer 4 uur en een aanvullende 12 uur via de case. Binnen 15 minuten zit er weer voldoende batterij in de oordoppen om weer meerdere uren van je muziek te genieten en binnen 1 uur zijn de oordopjes volledig op te laden. De case zelf is op te laden via USB-C.

Dit is niet de meest indrukwekkende batterijduur op de markt maar met een beetje slim plannen zal je niet snel zonder batterij zitten.

Sennheiser momentum in case van bovenkant
Apparaten

Connectiviteit

Deze Sennheisers hebben een uitstekende Bluetooth verbinding. In meerdere dagen testen zowel binnen- als buitenshuis is het geluid nooit weggevallen.

Zowel AptX en AAC zijn aanwezig dus Android en iOS gebruikers hebben beiden beschikking over hoge kwaliteit Bluetooth codecs. aptX-Low latency wordt ook ondersteund wat de Sennheiser Momentum True Wireless als een van de weinige perfect maakt voor situaties waar minimale audiovertraging gewenst is zoals met gamen.

Sennheiser momentum in oplaadcase
Cijfer

Zijn de Sennheiser Momentum True Wireless het geld waard?

Zoek je een luxe set draadloze oordopjes of wil je de beste audio kwaliteit? Dan is de Sennheiser Momentum True Wireless van harte aan te bevelen. De enigszins onhandige touchbediening en de zeer hoge prijs zijn de enige echte klachten die we hebben.

Cijfer: 8.2/10

Momentum in case van voorkant